Sunday, July 10, 2011

BERSIH 2.0 - BARU AKU TAHU

Hari ini 9 Julai 2011, aku tiada apa-apa rancangan dan tiada urusan kerja dan perniagaan.

Suratan atau kebetulan.

Jadi aku duduk di rumah sambil mengikuti perkembangan mengenai Demonstrasi Bersih 2.0. Sejak pukul 9.30 lagi sudah bersedia online dengan laptop dan menonton Astro Aljazeera. Aku ingin melihat dan menilai peristiwa ini detik demi detik hingga ke akhirnya.

Apa pasal Bersih 2.0 ini buat banyak pihak jadi gila dan tak tentu arah. Aku rilek je, apa pasal kecoh-kecoh ni.

Dari 9.30 pagi hingga jam 5.00 petang aku online meneliti live update Bersih 2.0, bukan satu, tapi 3 live update, dan sambil tu baca website dan blog. Campur lagi dengan Astro Aljazeera.

Dan sekarang, inilah pemerhatian dan rumusan ikhlas aku  mengenai Bersih 2.0 ini.

1. Ini adalah perhimpunan aman, yang datang termasuk semua lapisan masyarakat sebahagiannya kakak-kakak, gadis dan awek, keluarga, pakcik, dan orang tua. Tiada wajah bengis atau senjata merbahaya. - jadi apa yang kecoh sangat ni.

2. Apabila keadaan menjadi tegang antara pendemo dengan pihak polis, dengan air, gas dan tangkapan, suasana masih lagi terkawal, tiada yang menghunus keris ke, tombak ke, samurai ke atau molotov koktail. Polis kelihatan agak keras dan ada yang melampau, tapi aku rasa masih lagi dalam keadaan terkawal. Syabas kepada pendemo dan juga polis, aku rasa 90% dari mereka semua masih dapat mengawal perasaan dan kesabaran masing-masing. - yang lagi 10% tu biasalah, mesti ada yang sewel, lupa diri dan perasan bagus.

3. Yang paling memalukan ialah apabila kenyataan dari Ketua Polis Negara (KPN) yang nyata dan terang-terangan adalah penipuan. Dia kata jumlah pendemo 6,000 orang. Aku lihat foto dan gambar, jumlah pendemo paling tidak 50,000 orang. Ini kenyataan yang tidak jujur dan berniat menipu. Apa lagi nak dikata kalau KPN sendiri menipu, dan dalam keadaan yang beliau sendiri tahu yang orang akan sedar tentang penipuan itu. Aljazeera pun cakap mencecah maksima 100,000 orang. - ada aku kisah 100 ribu ke, 6 ribu ke, 50 ribu ke, tapi terang-terang menipu ni yang aku tak boleh tahan. Adakah dia ingat semua orang bisa ditipu, atau semua orang penipu?

4. Yang kena tangkap iaitu pemimpin Bersih dan pemimpin pembangkang aku tidak kisah sangat. Semua dah tahu yang mereka ini atas perintah mahkamah tak boleh menjejaki kawasan tersebut, jadi apa boleh buat, dah jadi pemimpin kenalah ada di barisan hadapan. Berani buat berani jugalah terima risiko. - fair and square.

5. Satu lagi, Ketua Pemuda UMNO Khairy, nak juga tumpang semangkuk berdemo..... apa kes bro. Kau carilah tarikh lain hari Ahad ke, panggillah 1juta ke, 2 juta ke, atau 1 malaysia ke, berdemolah sampai subuh ada aku kesah, ada orang kesah. Ini orang lain punya program, kau nak buat kacau, tumpang glamour... tak ada class lah. Orang lain nak kena tangkap, kau pun nak kena tangkap jugak. - Bro, kau buat program pendidikan atau jati diri untuk anak-anak muda, aku pun sokong 100%. Tapi jangan ini macam cara la.

6. Dalam aku tengok dan baca comment atau tweet, banyak yang mengarut dan bermotif jahat. Nampak sangat. Dua-dua pun sama, yang pro dan anti Bersih. Make it simple beb. Kalau kau pro kerajaan, simpan komen-komen  jahat dan bodoh tu, jangan nak disiarkan, jangan tunjukkan kebodohan itu. Yang pro pembangkang pun, komen kau tu, orang boleh tahu berniat bersih atau memang nak cari pasal. Kau punya politik tu nanti kau boleh teruskan, esok ada, isnin ada, waktu pilihanraya pun ada...... bertekaklah sampai muntah.

Akhir sekali Bersih 2.0 menunjukkan rakyat jelata yang turun menyertai berdemo semakin berani dan kental semangatnya. Ini aku puji, harus berani menentang yang tidak betul, yang melampaui batas, berani menentang ketidakadilan dan berani melawan penipuan.

Inilah rupanya sebab mengapa Bersih 2.0 ni kecoh, yang ada kuasa menjadi takut, yang diberi kuasa berlebih-lebih lah pulak tunjuk kuasa, yang steady dah nampak goyah, yang berilmu dah jadi penipu, yang dulu takut dah tunjuk kuku, yang dulu bisu dah berkata seribu, tapi aku.... masih macam dulu, cuma satu....... jangan cuba nak menipu.

No comments:

Post a Comment